Sambata , 21 Iulie 2018

Cookie & Prelucrarea datelor

Cuprins:

I - Prelucrarea datelor cu caracter personal
II - Despre politica cookie - click sa vezi direct

I - Detalii despre Prelucrarea datelor cu caracter personal - Datele solicitate

Conform cerintelor Regulamentului General pentru Protectia Datelor (GDPR - General Data Protection Regulation (EU) 2016/679 pentru prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date, LUCKY STORE CONCEPT S.R.L (magazintricouri.ro) are obligatia de a administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati.

Site-ul magazintricouri.ro este operat de societatea LUCKY STORE CONCEPT S.R.L, cu sediul in Bd Timisoara 60-62,Sector 6-Bucuresti, inscrisa in Registrul Comertului cu numarul J23/1404/2013.

magazintricouri.ro este un Operator al datelor cu caracter personal pe care dvs. (persoana vizata) ni le transmiteti.

Pentru orice altii informatii, va rugam sa ne contactati la contact@magazintricouri.ro. Daca doriti sa aflati ce date avem in sistem despre dumneavoastra, vizitati pagina : GDPR - magazintricouri.ro.

Ce sunt datele cu caracter personal:
Prin "date personale" se inteleg datele unice individuale, adica orice informatie despre o persoana fizica identificata sau identificabila, referitoare la nume, adresa, IP sau numar de telefon.
De fiecare data cand iti vom solicita datele tale personale, o sa-ti explicam scopul pentru care ne sunt necesare, unde pastram datele si cine are acces la ele.
Oricand, cu o cerere pe email-ul contact@magazintricouri.ro sau pe pagina dedicata GDPR - magazintricouri.ro va puteti verifica datele stocate de catre noi si oricand va puteti sterge din sistem.

De ce avem nevoie de date.
Avem nevoie de datele dvs. cu caracter personal pentru a va putea furniza Serviciile, cu urmatoarele scopuri:
- Pentru prelucrarea comenzii si furnizarea produselor si serviciilor dorite;
- Pentru evaluarea produselor si serviciilor pe care vi le furnizam;
- Pentru a va oferi acces la functionalitatile site-ului in calitate de utilizator inregistrat;
- Pentru administrarea site-ului;
- Pentru analiza si imbunatatirea site-ului, a ofertei comerciale si a publicitatii pe care o desfasuram;
- Pentru a va oferi posibilitatea de a participa la concursuri, promotii;
- Pentru a va transmite mesaje non-comerciale sau de tip administrativ (privind schimbari in site, contul de utilizator, etc), in cazul in care v-ati exprimat acordul in acest sens.
- Pentru a va transmite oferte, promotii, mesaje publicitare si de marketing privind activitatea magazintricouri.ro, in cazul in care v-ati exprimat acordul in acest sens.

In general, colectam datele cu caracter personal de la dvs, in momentul in care:
- creati un cont pe site, ne puneti la dispozitie, adresa de e-mail, numele si prenumele dvs si adresa;
- adaugati un comentariu la un produs expus pe situl nostru;
- va abonati la newsletter - email-ul dumneavoastra;
- plasati o comanda - ne furnizati informatii precum produsul dorit, adresa de livrare, detalii de facturare, metoda de plata, numar de telefon, etc.
Datele cu caracter personal solicitate in momentul transmiterii comenzii sunt folosite NUMAI pentru:
- emiterea facturii conform legislatiei in vigoare, Codul Fiscal;
- livrarea comenzii plasate, prin intermediul companiei partenere, care asigura serviciul de livrare a produselor comandate pe situl nostru.
Datele cu caracter personal pe care noi le transmitem catre firma de curierat sunt urmatoarele:
- numele si prenumele;
- adresa de livrare a produselor comandate;
- numarul de telefon.
Datele vor fi stocate de catre companiile de curierat pentru o perioada de xx zile, dupa care acestea vor fi sterse. Vor fi insa pastrate acele date care sunt necesare pentru indeplinirea temeiului legal ce rezulta din Codul fiscal cu privire la facturare.
Date transmise involuntar, atunci cand interactionezi cu websitul nostru:
Adresa IP - Atunci cand viziteti situl nostru, adresa IP este inregistrata. INSA noi NU folosim adresa ta de IP pentru a te identifica sau pentru a fi folosita in alte scopuri.
Sistemul de operare, browserul, activitatea de navigare si alte informatii despre modul in care ai interactionat cu site-ul. Putem colecta aceste informatii prin folosirea cookie-urilor sau a altor tehnologii de similare.

Datele pe care le colectam prin intermediul call - centerul nostru sau atunci cand ne contactezi.
Putem, de asemenea, sa colectam si sa prelucram ulterior anumite informatii cu privire la comportamentul dvs in timpul vizitarii site-ului nostru, pentru a va personaliza experienta online si a va pune la dispozitie oferte adaptate profilului dvs. Va invitam sa aflati mai multe detalii in acest sens prin consultarea sectiunii privitoare la scopurile prelucrarii de mai jos.
Pe site-ul nostru web putem stoca si colecta, inclusiv automat, informatii in Cookies si tehnologii similare, conform sectiunii Politica de cookies.
Nu colectam si nu prelucram date sensibile, de natura celor incluse de Regulamentul general privind protectia datelor in categorii speciale de date cu caracter personal. De asemenea, nu dorim sa colectam sau sa prelucram date ale minorilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Care sunt scopurile si temeiurile prelucrarii:
Tinem sa va mentionam ca puteti opta sa refuzati sa ne oferiti datele dvs cu caracter personal insa pentru o buna colaborare avem nevoie de nume, prenume, telefon, email si adresa de livrare.

Avem nevoie de:
Nume, prenume, adresa si numar de telefon: pentru facturare, pentru a onora contractul pe care-l incheiem in momentul in care finalizezi o comanda. Daca nu avem aceste detalii, nu putem expedia coletul.
Telefon: pentru contactarea telefonica referitoare la statusul comenzii, pentru trimiterea SMS-ului de confirmare si termenul de livrare a comenzii.
Email: Pentru confirmarea comenzii pe email sau informatii despre produs sau in scop de marketing daca v-ati dat acordul.
Cont IBAN: In caz ca doriti sa returnati un produs, avem nevoie de un cont IBAN si numele titularului pentru a va returna banii.
Prelucrarea datelor dvs pentru aceste scopuri este in cele mai multe cazuri necesara pentru incheierea si executarea unui contract intre magazintricouri.ro si dvs. De asemenea, anumite prelucrari subsumate acestor scopuri sunt impuse de legislatia aplicabila, inclusiv legislatia fiscala si contabila. Prelucrarea are loc in temeiul art. 6 alin. 1 lit. a, b si/sau lit. c din Regulamentul general privind protectia datelor.

Detalii despre marketing:
Va vom trimite newsletter doar daca v-ati dat consimtamantul prin bifarea butonului Aboneaza.
Daca doriti sa va dezabonati de la newsletter, accesati contul dvs si in meniul abonare bifati NU sau ne puteti contacta pe e-mailul contact@magazintricouri.ro sau telefon si va vom dezabona.
In situatia in care timp de 12 luni nu mai interactionati cu mesajele nostre comerciale via newsletter, e posibil sa nu mai primiti newsletterul.

Pentru protejarea intereselor noastre legitime
Pot exista situatii in care vom folosi sau transmite informatii pentru a ne proteja drepturile si activitatea comerciala. Acestea pot include:
- Masuri de protectie a site-ului web magazintricouri.ro si a utilizatorilor sai fata de atacuri cibernetice:
- Masuri de prevenire si detectare a tentativelor de fraudare, inclusiv transmiterea unor informatii catre autoritatile publice competente;
- Masuri de gestionare a diverselor alte riscuri.
Temeiul general al acestor tipuri de prelucrari este interesul nostru legitim de a ne apara activitatea comerciala, fiind inteles ca ne asiguram ca toate masurile pe care le luam garanteaza un echilibru intre interesele noastre si drepturile si libertatile dvs fundamentale. Prelucrarea are loc in temeiul art. 6 alin. 1 lit. f din Regulamentul general privind protectia datelor.

De asemenea, in anumite cazuri ne intemeiem prelucrarea pe dispozitii legale, cum ar fi obligatia de a asigura paza bunurilor si valorilor prevazuta de legislatia aplicabila in aceasta materie. Prelucrarea are loc in temeiul art. 6 alin. 1 lit. c din Regulamentul general privind protectia datelor.

Cat timp pastram datele dvs cu caracter personal.
Ca regula generala, vom stoca datele dvs cu caracter personal cat timp aveti un cont in site-ul magazintricouri.ro. Puteti sa ne solicitati oricand stergerea anumitor informatii sau inchiderea contului, si noi vom da curs acestor solicitari, sub rezerva pastrarii anumitor informatii inclusiv ulterior inchiderii contului, in situatiile in care legislatia aplicabila sau interesele noastre legitime o impun.

Cui transmitem datele dvs cu caracter personal.
Dupa caz, putem transmite, pune la dispozitie sau oferi acces la anumite date cu caracter personal ale dvs., urmatoarelor categorii de destinatari:
- furnizorilor de servicii de curierat;
- furnizorilor de servicii de plata/bancare;
- furnizorilor de servicii de reparare - produse (service);
- furnizorilor de servicii de marketing / telemarketing;
- furnizorilor de servicii de relatii clienti (call center);
- furnizorilor de servicii de contabilitate;

In cazul in care ne revine o obligatie legala, sau daca este necesar pentru a ne apara un interes legitim, putem de asemenea divulga anumite date cu caracter personal unor autoritati publice.
Ne asiguram ca accesul la datele dvs de catre tertii persoane juridice de drept privat se realizeaza in conformitate cu prevederile legale privind securitatea si confidentialitatea datelor, in baza unor garantii adecvate, protocoale, intelegeri si/sau in baza unor contracte incheiate cu acestia.

In ce tari transferam datele dvs cu caracter personal
In prezent, stocam si prelucram datele dvs cu caracter personal pe teritoriul Romaniei.

Cum protejam securitatea datelor dvs cu caracter personal
Ne angajam sa asiguram securitatea datelor cu caracter personal prin implementarea unor masuri tehnice si organizatorice adecvate, conform standardelor industriei.
Pastram datele dvs cu caracter personal pe servere securizate, folosind algoritmi de criptare de ultima generatie si asigurand redundanta stocarii.
Pentru efectuarea platilor cu card bancar folosim serviciile unui procesator de plati securizat. Orice informatii privitoare la plati sunt criptate, folosind tehnologia SSL. Pe langa toate masurilor luate pentru a proteja datele dvs cu caracter personal, va atragem atentia ca transmiterea informatiilor prin Internet, in general, sau prin intermendiul altor retele publice, nu este complet sigura, existand riscul ca datele sa fie vazute si utilizate de catre terte parti neautorizate. Nu putem fi responsabili pentru astfel de vulnerabilitati ale unor sisteme care nu sunt sub controlul nostru.

Ce drepturi aveti
Regulamentul general privind protectia datelor prevede o serie de drepturi in legatura cu datele dvs. cu caracter personal. Puteti solicita accesul la datele dvs., corectarea oricaror greseli din fisierele noastre si/sau va puteti opune la prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal. De asemenea, va puteti exercita dreptul de a sesiza autoritatea de supraveghere competenta sau de a va adresa justitiei. Dupa caz, puteti beneficia si de dreptul de a solicita stergerea datelor dvs. cu caracter personal, dreptul la restrictionarea prelucrarii datelor dvs. si dreptul la portabilitatea datelor.
Drepturile persoanelor vizate privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date:
dreptul la informare si acces;
dreptul de interventie asupra datelor;
dreptul la rectificare;
dreptul la stergerea datelor;
dreptul la restrictionarea prelucrarii;
dreptul la portabilitatea datelor;
dreptul de opozitie si procesul decizitional individual automatizat, inclusiv crearea de profiluri;
dreptul de a depune o plangere in fata autoritatii de supraveghere (www.dataprotection.ro).
Puteti sa vizualizati, sa editati sau sa stergeti datele dvs. cu caracter personal din contul de pe pagina dedicata GDPR - magazintricouri.ro sau prin solicitare trimisa pe email la contact@magazintricouri.ro
Aveti dreptul sa depuneti o sesizare la autoritatea de supraveghere cu privire la prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal. In Romania, datele de contact ale autoritatii de supraveghere pentru protectia datelor sunt urmatoarele:
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
B-dul G-ral. Gheorghe Magheru nr. 28-30, Sector 1, cod postal 010336, Bucuresti, Romania
Telefon: +40.318.059.211 sau +40.318.059.212;
E-mail:anspdcp@dataprotection.ro
Fara a va afecta dreptul dvs de a contacta in orice moment autoritatea de supraveghere, va rugam sa ne contactati in prealabil in scopul solutionarii oricarei situatii pe cale amiabila.

II. Politica cookie:

LUCKY STORE CONCEPT S.R.L foloseste cookies pe browser-ul tau pentru a imbunatati experienta pe care o oferim pe website-ul nostru, magazintricouri.ro. Noua legislatie UE privind protectia datelor personale ne cere sa va informam ce reprezinta cookies si cum le folosim. Facem tot posibilul sa va protejam confidentialitatea si sa fim deschisi asupra modului in care utilizam datele dvs. personale, pentru a va ajuta sa va bucurati in continuare, de experienta avuta pe magazintricouri.ro.
LUCKY STORE CONCEPT S.R.L are sediul in Bd Timisoara 60-62,Sector 6-Bucuresti si este detinatorul site-ului magazintricouri.ro.
Va recomandam sa citi si sa va informati in legatura cu Prelucrarea Datelor cu caracter personal si termenii si conditiile site-ului.
Se pot vizualiza aici:
Prelucrarea datelor: Vezi informatii despre prelucrarea datelor cu caracter personal
Termeni si conditii: Vezi informatii despre Termeni si Conditii
Pentru orice altii informatii, va rog sa ne contactati la contact@magazintricouri.ro. Daca doriti sa aflati ce date avem in sistem despre dumneavoastra, vizitati pagina : GDPR - magazintricouri.ro

Cookie-urile joaca un rol important in facilitarea accesului si livrarii multiplelor servicii de care utilizatorul se bucura pe internet, cum ar fi:
- Personalizarea anumitor setari precum: limba in care este vizualizat un site, moneda in care se exprima anumite preturi sau tarife, pastrarea optiunilor pentru diverse produse (masuri, alte detalii etc) in cosul de cumparaturi (si memorarea acestor optiuni), salvarea anumitor preferinte in vederea reutilizarii viitoare.
- Cookie-urile ofera detinatorilor de site-uri un feedback valoros asupra modului cum sunt utilizate site-urile lor de catre utilizatori, astfel incat sa le poata face si mai eficiente si mai usor accesibile.
- Permit aplicatiilor multimedia sau de alt tip de pe alte site-uri sa fie incluse intr-un anumit site pentru a crea o experienta de navigare mai valoroasa, mai utila si mai placuta.
- Imbunatatesc eficienta publicitatii online.

Ce este un Cookie?
Un Cookie este un fisier de mici dimensiuni, format din litere si numere, care va fi stocat pe computerul, terminalul mobil sau alte echipamente ale unui utilizator de pe care se acceseaza Internetul.
Cookie-ul este instalat prin solicitara emisa de catre un web-server unui browser (ex: Chrome, Firefox) si este complet "pasiv" (nu contine programe software, virusi sau spyware si nu poate accesa informatiile de pe hard drive-ul utilizatorului).
Un cookie este format din 2 parti: numele si continutul sau valoarea cookie-ului. Mai mult, durata de existenta a unui cookie este determinata; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul il poate accesa din nou in momentul in care un utilizator se intoarce pe website-ul asociat webserverului respectiv.
Cookie-urile in sine nu solicita informatii cu caracter personal pentru a putea fi utilizate si, in cele mai multe cazuri, nu identifica personal utilizatorii de internet.
Exista 2 categorii mari de cookie-uri:
- Cookie-uri de sesiune - acestea sunt stocate temporar in dosarul de cookie-uri al browserului web pentru ca acesta sa le memoreze pana cand utilizatorul inchide fereastra browserului sau se delogheaza de pe site-ul respectiv.
- Cookie-uri Persistente - Acestea sunt stocate pe hard-drive-ul unui computer sau echipament (si in general depinde de durata de viata prestabilita pentru cookie). Cookie-urile persistente le includ si pe cele plasate de un alt website decat cel pe care il viziteaza utilizatorul la momentul respectiv - cunoscute sub numele de 'third party cookies’ (cookieuri plasate de terti) - care pot fi folosite in mod anonim pentru a memora preferintele unui utilizator.
Cum, de ce folosim si rolul cookie-urilor:
Un cookie contine informatii care fac legatura intre un web-browser (utilizatorul) si un web-server anume (website-ul). Daca un browser acceseaza acel web-server din nou, acesta poate citi informatia deja stocata si reactiona in consecinta. Cookie-urile asigura userilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile multor websiteuri pentru a oferi servicii confortabile utilizatorillor: ex - preferintele in materie de confidentialitate online, optiunile privind limba site-ului, cosuri de cumparaturi sau publicitate relevanta.
Care este durata de viata a unui cookie?
Cookie-urile sunt administrate de webservere. Durata de viata a unui cookie poate varia semnificativ, depinzand de scopul pentru care este plasat. Unele cookie-uri sunt folosite exclusive pentru o singura sesiune (cookie-uri de sesiune) si nu mai sunt retinute odata de utilizatorul a parasit website-ul si unele cookie-uri sunt retinute si refolosite de fiecare data cand utilizatorul revine pe acel website (cookie-uri permanente). Cu toate aceste, cookie-urile pot fi sterse de un utilizator in orice moment prin intermediul setarilor browserului.
Ce sunt cookie-urile plasate de terti?
Anumite sectiuni de continut de pe unele site-uri pot fi furnizate prin intermediul unor terte parti/ furnizori (ex: un video, o reclama, o aplicatie de chat, etc). Aceste terte parti pot plasa de asemenea cookieuri prin intermediul site-ului si ele se numesc “third party cookies” pentru ca nu sunt plasate de proprietarul website-ului respectiv. Furnizorii terti trebuie sa respecte de asemenea legea in vigoare si politicile de confidentialitate ale detinatorului site-ului.
Cum sunt folosite cookie-urile de catre acest site
Cookie-urile asigura utilizatorilor o experienta placuta de navigare si sustin eforturile noastre pentru a oferi servicii confortabile utilizatorilor prin functionalitati precum preferintele in materie de confidentialitate online, cosul de cumparaturi sau publicitate relevanta. De asemenea, sunt utilizate in pregatirea unor statistici anonime agregate care ne ajuta sa intelegem cum un utilizator beneficiaza de paginile noastre web, permitandu-ne imbunatatirea structurii si continutului lor, excluzand indentificarea personala a utilizatorului.
O vizita pe acest site poate plasa urmatoarele tipuri de cookie-uri:
- Cookie-uri esentiale
- Cookie-uri de performanta
- Cookie-uri de Social media si publicitate
Anumite cookie-uri, precum cele de performanta sau cele de Social media si publicitate, pot proveni de la terti. (facebook, google etc)
Cookie-uri esentiale
Aceste cookie-uri permit atat salvarea preferintelor cu privire la celelalte tipuri de cookie-uri folosite, cat si accesarea functionalitatilor de baza ale acestui site.
Ele retin preferintele utilizatorului pe acest site, asa incat nu mai este nevoie de setarea lor la fiecare vizitare a site-ului.
Cookie-urile de inregistrare sunt generate atunci cand un utilizator se inregistreaza pe acest site, cu scopul de a ne informa ulterior daca acesta este inregistrat sau nu. Serverele noastre folosesc aceste cookie-uri pentru a ne arata contul cu care esti inregistrat si pentru a-ti oferi o experienta mai facila de interactiune cu site-ul.
Alte cookie-uri pe care le plasam pentru a-ti permite utilizarea optima a site-ului sunt cookie-urile corespunzatoare cosului de cumparaturi si listelor de Favorite (cu rolul de a salva informatiile aferente produselor pe care le-ai adaugat in cos sau ca Favorite), cookie-urile de localizare (utilizate pentru a stabili locatia ta in functie de IP, cu scopul de a precompleta anumite campuri necesare la inregistrare sau plasarea de comenzi), cookie-urile de sesiune generate la accesare si sterse automat la inchiderea browser-ului (necesare pentru functionarea protocolului HTTP, completarea anumitor formulare, interactiunea cu anumite elemente din site etc.), cookie-urile care recunosc tipul de terminal folosit - desktop sau mobile, cookie-uri ale aplicatiilor de chat care permit discutii in timp real cu serviciul de relatii cu clientii.
Cookie-uri de performanta
Ele includ atat cookie-urile provenite din partea serviciilor de analiza a traficului, precum si cookie-uri plasate de anumite servicii terte care ofera functionalitati complementare site-ului.
Cookie-urile de analiza a traficului permit masurarea in mod agregat a traficul site-ului, identificarea surselelor de trafic, ofera informatii despre cele mai vizitate sau cele mai putin accesate pagini, precum si despre modul in care utilizatorii interactioneaza cu site-ul. Informatiile enumerate sunt colectate in mod agregat si implicit complet anonim. Aceste cookie-uri pot proveni din partea unor terti precum servicii de Web Analytics (Ex: Google Analytics).
Cookie-uri de Social media si publicitate
Acestea pot fi plasate prin intermediul site-ului de catre serviciile de social media sau publicitate pe care le utilizam.
Acest tip de cookie-uri poate fi folosit de catre aceste servicii pentru a determina un anumit profil al vizitatorilor si pentru a-ti afisa mesaje publicitare relevante pe alte site-uri pe care le vizitezi.
Ele pot proveni din partea unor terti precum servicii de publicitate (Ex: AdSense, AdWords), platforme de tip social media (Ex: Facebook, Twitter), etc.
Datorita modului de utilizare, acest site nu poate accesa aceste cookie-uri provenite de la terti, la fel cum tertele parti nu pot accesa cookie-urile detinute de acest site. De exemplu, cand distribuiti un articol folosind butonul pentru retelele sociale aflat pe acest site, acea retea sociala va inregistra activitatea dvs.
Cookie-urile inregistreaza sau/si contin date personale?
Cookie-urile nu solicita informatii cu caracter personal si nu identifica personal utilizatorii de internet. Datele personale colectate prin utilizarea Cookie-urilor pot fi folosite doar pentru facilitarea anumitor functionalitati pentru dvs. Aceste date sunt criptate astfel incat persoanele neautorizate nu pot avea acces la ele.
Ce tip de informatii sunt stocate si accesate prin intermediul cookie-urilor?
Cookie-urile pastreaza informatii intr-un fisier text de mici dimensiuni care permit unui website sa recunoasca un browser. Webserverul va recunoaste browserul pana cand cookie-ul expira sau este sters. Cookie-ul stocheaza informatii importante care imbunatatesc experienta de navigare pe Internet ( ex: pastrarea unui user logat in contul sau de utilizator; pastrarea produselor in cosul de cumparaturi; pastrarea produselor in lista de Favorite).
De ce sunt cookie-urile importante pentru Internet?
Cookie-urile reprezinta punctul central al functionarii eficiente a Internetului, ajutand la generarea unei experiente de navigare prietenoase si adaptata preferintelor si intereselor fiecarui utilizator. Refuzarea sau dezactivarea cookieurilor poate ingreuna utilizarea unui site.
Refuzarea sau dezactivarea cookie-urilor nu inseamna ca nu veti mai primi publicitate online - ci doar ca aceasta nu va mai putea tine cont de preferintele si interesele dvs, evidentiate prin comportamentul de navigare.
Exemple de intrebuintari importante ale cookieurilor (care nu necesita autentificarea unui utilizator prin intermediul unui cont):
- Continut si servicii adaptate preferintelor utilizatorului - categorii de stiri, vreme, sport, harti, servicii publice si guvernamentale, site-uri de entertainment si servicii de travel.
- Oferte adaptate pe interesele utilizatorilor - retinerea parolelor, preferintele de limba ( Ex: afisarea rezultatelor cautarilor in limba Romana).
- Retinerea filtrelor de protectie a copiilor privind continutul pe Internet (optiuni family mode, functii de safe search).
- Limitarea frecventei de difuzare a reclamelor - limitarea numarului de afisari a unei reclame pentru un anumit utilizator pe un site.
- Furnizarea de publicitate mai relevanta pentru utilizator.
- Masurarea, optimizare si caracteristicile de analytics - cum ar fi confirmarea unui anumit nivel de trafic pe un website, ce tip de continut este vizualizat si modul cum un utilizator ajunge pe un website (ex prin motoare de cautare, direct, din alte website-uri etc). Website-urile deruleaza aceste analize a utilizarii lor pentru a imbunatati site-urile in beneficiul userilor.
Securitate si probleme legate de confidentialitate
Cookie-urile folosesc formate tip plain text. Nu sunt alcatuite din bucati de cod asa ca nu pot fi executate nici nu pot auto-rula. In consecinta, nu se pot duplica sau replica pe alte retele pentru a se rula sau replica din nou. Cookie-urile pot fi totusi folosite pentru scopuri negative. Deoarece stocheaza informatii despre preferintele si istoricul de navigare al utilizatorilor, atat pe un anume site cat si pe mai multe alte siteuri, cookieurile pot fi folosite ca o forma de Spyware. Multe produse anti-spyware sunt constiente de acest fapt si in mod constant marcheaza cookie-urile pentru a fi sterse in cadrul procedurilor de stergere/scanare anti-virus/anti-spyware.
In general browserele au integrate setari de confidentialitate care furnizeaza diferite nivele de acceptare a cookie-urilor, perioada de valabilitate si stergere automata dupa ce utilizatorul a vizitat un anumit site. Alte aspecte de securitate legate de cookie-uri
Deoarece protectia identitatii este foarte valoroasa si reprezinta dreptul fiecarui utilizator de internet, este indicat sa se stie ce eventuale probleme pot crea cookie-urile. Pentru ca prin intermediul lor se transmit in mod constant in ambele sensuri informatii intre browser si website, daca un atacator sau persoana neautorizata intervine in parcursul de transmitere a datelor, informatiile continute de cookie pot fi interceptate. Desi foarte rar, acest lucru se poate intampla daca browserul se conecteaza la server folosind o retea necriptata (ex: o retea WiFi nesecurizata).
Alte atacuri bazate pe cookie implica setari gresite ale cookieurilor pe servere. Daca un website nu solicita browserului sa foloseasca doar canale criptate, atacatorii pot folosi aceasta vulnerabilitate pentru a pacali browserele in a trimite informatii prin intermediul canalelor nesecurizate. Atacatorii utilizeaza apoi informatiile in scopuri de a accesa neautorizat anumite site-uri. Este foarte important sa fiti atenti in alegerea metodei celei mai potrivite de protectie a informatiilor personale.
Sfaturi pentru o navigare sigura si responsabila, bazata pe cookies
Datorita flexibilitatii lor si a faptului ca majoritatea dintre cele mai vizitate site-uri si cele mai mari folosesc cookieuri, acestea sunt aproape inevitabile. Dezactivarea cookie-urilor nu va permite accesul utilizatorului pe site-urile cele mai raspandite si utilizate printre care Youtube, Gmail, Facebook, Yahoo si altele. Iata cateva sfaturi care va pot asigura ca nevigati fara griji insa cu ajutorul cookieurilor:
- Particularizati-va setarile browserului in ceea ce priveste cookie-urile pentru a reflecta un nivel confortabil pentru voi al securitatii utilizarii cookie-urilor.
- Daca nu va deranjeaza cookie-urile si sunteti singura persoana care utilizeaza computerul, puteti seta termene lungi de expirare pentru stocarea istoricului de navigare si al datelor personale de acces.
- Daca impartiti accesul la calculator, puteti lua in considerare setarea browserului pentru a sterge datele individuale de navigare de fiecare data cand inchideti browserul. Aceasta este o varianta de a accesa site-urile care plaseaza cookieuri si de a sterge orice informatie de vizitare la inchiderea sesiunii navigare.
- Instalati-va aplicatii antispyware si updatati-le in mod constant.
Multe dintre aplicatiile de detectare si prevenire a spyware-ului includ detectarea atacurilor pe site-uri. Astfel, impiedica browserul de la a accesa website-uri care ar putea sa exploateze vulnerabilitatile browserului sau sa descarce software periculos. Asigurati-va ca aveti browserul mereu updatat. Multe dintre atacurile bazate pe cookies se realizeaza exploatand punctele slabe ale versiunilor vechi ale browserelor.
Cookie-urile sunt pretutindeni si nu pot fi evitate daca doriti sa va bucurati de accesul la cele mai populare site-uri de pe Internet. Cu o intelegere clara a modului lor de operare si a beneficiilor pe care le aduc, puteti lua masurile necesare de securitate astel incat sa puteti naviga cu incredere pe internet.
Cum pot opri cookie-urile?
Dezactivarea si refuzul de a primi cookie-uri pot face anumite site-uri impracticabile sau dificil de vizitat si folosit. De asemenea, refuzul de a accepta cookie-uri nu inseamna ca nu veti mai primi/vedea publicitate online.
Este posibila setarea din browser pentru ca aceste cookie-uri sa nu mai fie acceptate sau poti seta browserul sa accepte cookie-uri de la un site anume. Dar, de exemplu, daca nu esti inregistat folosind cookie-urile, nu vei putea lasa comentarii.
Toate browserele moderne ofera posibilitatea de a schimba setarile cookie-urilor. Aceste setari se gasesc de regula in "optiuni" sau in meniul de "preferinte" al browserului tau. Pentru a intelege aceste setari, urmatoarele linkuri pot fi folositoare, altfel puteti folosi optiunea "ajutor" a browserului pentru mai multe detalii.
- Cookie settings in Internet Explorer
- Cookie settings in Firefox
- Cookie settings in Chrome
- Cookie settingsin Safari
Pentru setarile cookie-urilor generate de terti, puteti consulta si site-ul: http://www.youronlinechoices.com/ro/

Linkuri utile
Daca doriti sa afli mai multe informatii despre cookie-uri si la ce sunt utilizate, recomandam urmatoarele linkuri:
- Description of Cookies
- All About Cookies
IAB Romania pune la dispozitie urmatorul site pentru a oferi mai multe informatii privind confidentialitatea legata de publicitatea online: http://www.youronlinechoices.com/ro/
Pentru mai multe detalii legate de probleme de confidentialitate, puteti accesa si urmatoarele linkuri:
- http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_13_2012_modificare_prelucrare_date_caracter_pers onal_protectia_vietii_private_comunicatii_electronice.php
- www.youronlinechoices.eu/ro
- http://www.guardian.co.uk/info/cookies

magazintricouri.ro foloseste serviciile urmatoarelor terte parti in scopul oferirii de functionalitati, pentru analiza si pentru publicitate.
Pentru mai multe detalii, avem rugamintea sa consultati politicile de protectie a datelor precum si ghidurile de administrare a preferintelor.
Google Analytics
Categorie: Analiza
Scop: Web analytics
Politici: https://www.google.com/analytics/terms/gb.html,
https://support.google.com/analytics/answer/6004245
Google AdWords
Categorie: Publicitate
Scop: Remarketing
Politici: https://policies.google.com/privacy,
https://policies.google.com/technologies/ads
Facebook
Categorie: Publicitate
Scop: Remarketing
Politici: https://www.facebook.com/privacy/explanation
Actualizari
Ne rezervam dreptul de a face orice completari sau modificari in acest document. Va rugam sa vizitati aceasta pagina periodic, pentru a va informa asupra modificarilor ce pot aparea.
Ultima modificare 25.05.2018